Çoğunlukla 30-60 yaş arasında, açık tenli, renkli gözlü kişilerde görülür. Kadınlarda daha sık görülmekle birlikte erkeklerde daha şiddetli seyretmektedir.
Dört klinik dönemi bulunmaktadır
- Yüzde tekrarlayan kızarıklık ve yanma atakları atakları oluşur.
- Yüzün ortasındaki kızarıklık kalıcı hale gelmeye başlar. Burun ve yanaklarda gözlegörülebilir küçük kan damarları oluşur.
- Yüzde kızarıklık daha koyu ve kalıcı hale gelir. Burun, yanaklar, alın ve çenede şişlik ya da iltihaplı sivilceler oluşur.
- Gözde yanma ya da sürekli hassasiyet oluşması(gözde rozasea) ve/veya kırmızı şiş burun (rinofima) meydana gelir.
Roza Hastalığı Sebebi Nedir?
Roza hastalığının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte hastalığa neden olabilecek bazıfaktörler üzerinde durulmaktadır. Faktörler aşağıda sıralanmıştır.
- Genetik yatkınlık: Aile öyküsü hastalarda %30-40 oranında bulunmaktadır.
- Enfeksiyöz etkenler: En sık suçlana enfeksiyöz ajanlar midede bulunan Helikobakter piloribakterisi ve yüzde bulunan demodeks akarlarıdır.
- Psikojenik etkenler: Psikolojik stresteki artış ara ara gözlenen yanma, kızarıklık veiltihaplanmadaki artışı tetikler.
- Çevresel faktörler: Güneş ışığı ve çevredeki ısı değişiklikleri roza lezyonlarının başlamasıve alevlenmesinde rol oynamaktadır.
- Doğal bağışıklık sistemi: Derideki doğal bağışıklık sisteminde oluşan dengesizlikler.
Roza tanısı, çoğu zaman klinik bulgular ve muayene ile uzman dermatoloji doktoru tarafından kolaylıkla konur. Bazen karışabileceği hastalıklar açısından cilt biyopsisi gerekebilir. Roza hastalığınıntanısında spesifik bir laboratuvar testi yoktur. Antalya Konyaltı’nda bulunan kliniğimizde roza(gül/gülleme) hastalığı tanı, tedavi ve takibinde birçok hastamıza yardımcı oluyoruz.
Roza Hastaları Nelerden Korunmalı?
Roza hastaları güneşten mutlaka korunmalıdır. Bunun yanında çay, kahve , kola, sıcak içecekler,baharatlı gıdalar, ekşi, turşu ve yüksek glisemik indeksli rafine karbonhidratlardan, sigara ve alkolkullanımından kaçınmalıdır. Roza tedavisinde hastanın şikayetleri hafifse genelde topikal krem vejeller kullanılır. Şiddetli olgularda tek başına ya da kremlerle birlikte sistemik tablet tedavilerigerekebilir. Özellikle yüzde artan kızarıklık ve kılcal damarların giderilmesinde lazer ya da IPL adıverilen yoğun atımlı ışık tedavileri uygulanabilir.
Ne yapmalıyım ?
Roza (gül/gülleme) hastalığı kronik ve ataklarla seyreden bir cilt hastalığı olup mutlaka uzmandermatoloji doktoru tarafından tedavi ve takip edilmelidir.